Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osho: Buďte alespoň trochu inteligentní

19. 8. 2016
Celá má filozofie je založena na tom, že nemáte vyvíjet žádné úsilí, že máte jen relaxovat a osvícení se samo dostaví. Přijde, když zjistí, že jste úplně uvolněni, bez napětí, bez úsilí, a okamžitě se na vás snese jako tisíce květů. Všechna náboženství vám kážou naprostý opak a tvrdí, že osvícení je namáhavá záležitost, že vyžaduje celoživotní úsilí, možná i mnoho životů, a že tu není žádná jistota a záruka. A vy ani navíc neznáte cestu k osvícení, proto je možné, že ji ztratíte a zabloud& iacute;te. Jen pár lidí se doklopýtalo k osvícení. Byla to pouhá náhoda.
 
Miliony lidí se snaží a nic nenacházejí a neuvědomují si, že jejich hledání v nich vyvolává velké napětí, jejich úsilí vytváří stav, v němž nemohou dosáhnout osvícení. Osvícení nastane jen tehdy, když jste tak klidní, že už téměř nejste. Je jen čiré ticho a náhle dojde k explozi, k explozi vaší zářící duše. Lidé, kteří o to příliš usilují, jen ničí svou inteligenci nebo své tělo. Dosáhnete ho v uvolněném stavu. Rel axace je živnou půdou, z níž vyrůstají růže osvícení. A proto je dobré, že chcete být uvolnění, v pohodě, bez úsilí a napětí. Toto je recept na osvícení. Osvícení můžete být hned dnes! Osvícení je vaše nejniternější bytí. Vy se však příliš snažíte hledat, pátrat, děláte to či ono a nikdy se nedostanete k vlastnímu já.
 
Ve stavu relaxace nikam nesměřujete, nic neděláte a tráva začne růst sama od sebe. Naprosto stačí bdělost, inteligence, vědomí, a to není spojeno s úsilím, stačí pozorování, pozice svědka, a to není spojeno s napětím. Jsou to radostné prožitky. Nijak vás neunaví. Jste naprosto tiší a klidní. V případě takzvaných světců se o inteligenci mluvit nedá. Svým nesmyslným úsilím ji zcela zničili.
A já vám říkám, že veškeré usilování o osvícení je nesmyslné!
Neboť Osvícení je vaše přirozená podstata!
Vy už tím vším jste!
 
Když se dívám na vás, nevidím vaše tělo, vidím vaše bytí, jež je jako nádherný plamen. Gautamu Buddhu překvapilo, že jakmile dosáhl osvícení, byla náhle osvícena celá existence, protože jeho pohled se změnil, jeho vidění se změnilo. Viděl, že všichni směřují k osvícení. Je třeba poznat vlastní podstatu. Bez toho není život radostí, bez toho není život oslavou. Buďte alespoň trochu inteligentní a osvícení se dostaví samo. Tenhle svět není inteligentní. Funguje velmi inteligentně a přináší lidem spíš utrpení než štěstí. Lidé se na vzájem klamou a upadají do ještě větší temnoty, do hlubšího bahna, do větších nesnází.
Vypadá to, jako by lidé na tomto světě měli radost z jediné věci-způsobovat neštěstí druhým. Proto je Země obklopena mrakem temnoty. Jinak by se tu konaly věčné oslavy světla – nikoli oslavy běžného světla, ale světla vašeho bytí. Proč se kněžím daří přesvědčit lidi, že osvícení je velmi obtížná záležitost, že je to téměř nemožný úkol? Příčina je ve vaší mysli. Vaši mysl zajímá jen to, co je obtížné, nemožné, protože je to výzva a ego (falešné-já) potřebuje výzvy, aby bylo stále větší a větší a větší. Kněž ím se podařilo přesvědčit lidi, že dosáhnout osvícení je obtížné a téměř nemožné. Představitelé církví vám brání v dosažení osvícení velmi rafinovaným způsobem. Neboť podněcují vaše ego (falešné – já) a vy se pak začnete zajímat o různé obřady a rituály, žijete v odříkání a trýzníte sami sebe. Učiníte si z vlastního života co největší utrpení. Nicméně lidé, kteří si z vlastního života učinili utrpení, jsou masochisté a nemohou dosáhnout osvícení. Noří se do stále větší a větší temnoty (nevědomí). A lidé žijící v temnotě se brzy začnou plazit jako otroci (bečet jak o ovce), protože je toto podivné úsilí připravilo o inteligenci a o VĚDOMÍ SEBE SAMA.
 
OSVÍCENÍ NENÍ NIC TĚŽKÉHO NEBO NEMOŽNÉHO. CHCETE-LI HO DOSÁHNOUT, NEMUSÍTE NIC DĚLAT. JE TO VAŠE PŘIROZENÁ PODSTATA, JE TO VAŠE SUBJEKTIVITA. NAPROSTO STAČÍ SE NA CHVÍLI ÚPLNĚ UVOLNIT, ZAPOMENOUT NA VEŠKERÉ ČINNOSTI A USILOVÁNÍ, NIČÍM SE NEZABÝVAT. A NEZATÍŽENÉ VĚDOMÍ SI NÁHLE UVĚDOMÍ, ŽE JÁ JSEM TO.
OSVÍCENÍ JE VAŠÍ PRAVOU PODSTATOU!
 
Neznamená to církev, neznamená to teologii, PROSTĚ TO ZNAMENÁ VAŠE PODSTATA.
POZNEJTE SVOU PODSTATU SNADNO A BEZ JAKÉHOKOLI ÚSILÍ (DOSÁHNOUT OSVÍCENÍ A POZNAT SVOU BOŽSKOST).
Podle mě jste inteligentní jen tehdy, dokážete-li to pochopit, pokud to nepochopíte, nejste inteligentní a jste jen egoisté, kteří se o to snaží… NĚKTEŘÍ EGOISTÉ SE SNAŽÍ BÝT NEJBOHATŠÍ, NEJMOCNĚJŠÍ, A PŘESNĚ TAK SE NĚKTEŘÍ EGOISTÉ SNAŽÍ BÝT OSVÍCENÍ. ALE EGO (FALEŠNÉ-JÁ) NEMŮŽE DOSÁHNOUT OSVÍCENÍ, MŮŽE DOSÁHNOUT BOHATSTVÍ, VYSOKÉHO POSTAVENÍ A PRESTIŽE, PROTOŽE TO NEJDE SNADNO, JE TO VELMI OBTÍŽNÉ.
VŠICHNI SE RODÍTE OSVÍCENI, AŤ SI TO UVĚDOMUJETE, NEBO NE. JE TO VAŠE PRAVÁ PODSTATA.
Náboženství nechtějí, abyste si to uvědomili. Politici nechtějí, abyste si to uvědomili, protože to odporuje jejich zájmům. Žijí tak, že vám vysávají krev, protože jste neosvícení. Jsou schopni zredukovat celé lidstvo na nesmyslné NÁLEPKY – křesťan, hinduista, muslim, vlastenec – jako by jste byli věci, majetek.
BUDETE-LI VŠICHNI OSVÍCENÍ – VŠICHNI SAMI SEBOU A ZÁŘIT SKRZE VAŠI PRAVOU PODSTATU – NIKDO VÁS NEMŮŽE VYUŽÍVAT – NIKDO VÁS NEMŮŽE ŽÁDNÝM ZPŮSOBEM ZOTROČOVAT.
Nikdo nechce abyste byli osvíceni a sami sebou. Dokud si tohle neuvědomíte, budete dál nahrávat lidem majícím své vlastní zájmy, kteří jsou ve skutečnosti paraziti. Jejich jediným cílem je parazitovat a vysávat vám krev.
CHCETE-LI BÝT SVOBODNÍ – JEDINOU OSOBITOSTÍ JE OSVÍCENÍ – A JE TO VELMI SNADNÉ – NESMÍRNĚ SNADNÉ!
JE TO JEDINÁ VĚC, PRO KTEROU NEMUSÍTE VŮBEC NIC UDĚLAT, PROTOŽE UŽ TÍM JSTE. VY JSTE SVĚTLO SVĚTA !!!
STAČÍ SE UVOLNIT A UVĚDOMIT SI TO, NEBOŤ O PRAVDĚ SE NEMÁ PŘEMÝŠLET, JE TŘEBA JI VIDĚT!!!
JE TŘEBA VYTVOŘIT VOLNÝ PROSTOR, ABY SE SVĚTLO DŘÍMAJÍCÍ VE VÁS (UKRYTÉ VE VÁS) MOHLO ŠÍŘIT A VYZAŘOVAT Z VAŠEHO BYTÍ. VÁŠ ŽIVOT BUDE KRÁSNÝ, ALE NEBUDE TO TĚLESNÁ KRÁSA, ALE KRÁSA VYZAŘUJÍCÍ ZEVNITŘ, KRÁSA VAŠEHO VĚDOMÍ.

 Zdroj: http://cestyksobe.cz/budte-alespon-trochu-inteligentni-osho/3661

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář